KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

W roku 2017 biblioteka szkolna Zespołu Szkół Specjalnych w Brzezinach obchodziła 50-lecie swojego istnienia.

Biblioteka szkolna ZSS w Brzezinach mieści się na I piętrze budynku szkoły i zajmuje jedno pomieszczenie o powierzchni 20 m2. Choć nie jest duża, została zagospodarowana w sposób przyjazny uczniom z niepełnosprawnościami i dostosowana do ich potrzeb. Obecnie w jej zasobach znajduje się 1964 woluminy. 194 spośród nich to nowości wydawnicze zakupione w ramach projektu Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa, do którego biblioteka szkolna przystąpiła w roku szkolnym 2015/2016.

W bibliotece można skorzystać z księgozbioru podręcznego zawierającego encyklopedie, słowniki, leksykony. Biblioteka dysponuje telewizorem, dvd, magnetofonem oraz oferuje uczniom i nauczycielom dostęp do Internetu i drukarki. Regularnie odbywają się tu zajęcia czytelniczo - medialne oraz "Przerwa z bajką" dla uczniów klas młodszych i "Przerwa w bibliotece" dla młodzieży spędzających czas wolny na I piętrze. Drzwi, które do niej prowadzą to "Wrota wiedzy", są bowiem źródłem informacji o nowościach wydawniczych oraz ważnych wydarzeniach z życia biblioteki.

Zasady funkcjonowania biblioteki zawarte są w Regulaminie biblioteki szkolnej ZSS w Brzezinach.

Działania biblioteki zawarte są w tworzonym co roku Planie pracy biblioteki szkolnej. 

Godziny pracy biblioteki w roku szkolnym 2019/2020:

Czwartek 11.00-12.00

Z wypożyczalni skorzystasz także:

we wtorki  w czasie przerwy obiadowej.

W naszej bibliotece na każdą półeczkę
Postawiłam ciekawą, bajkową książeczkę!
Maluch znajdzie Puchatka i Syrenkę małą
Sam przeczyta bez trudu w mig książeczkę całą!
Kto znienacka z gimnazjum czytelnię odwiedzi,
Znajdzie też coś dla siebie – długo tu posiedzi!
Na półkach są dla niego książki młodzieżowe
Fantazja i przygoda, wszystkie rozrywkowe!
Znajdzie się też coś dużo poważniejszego
Popularnonaukowe dla naukowca młodego!
Dociekliwi i sprytni długo tu nie zabawią,
Encyklopedię przejrzą, na półkę ją odstawią!
Każdy czytelnik u nas jest mile widziany,
Sam,
wraz z nauczycielem
lub w towarzystwie mamy!

Serdecznie zapraszamy i mile witamy !

Bibliotekarz Agnieszka Zielińska